Алчен за Гол - Евро 2012

16.06.12г. – “Алчен за гол – Евро 2012”, София

 


На 16.06.2012г. се проведе турнирът “Алчен за гол-Евро2012”. Надпреварата бе замислена и осъществена по модел на най-горещото в момента футболно събитие – Евро 2012. Това бе и първият регламентиран турнир по “Всеки лаком”.

Шампиони станаха Здравко Грозданов и Неделян Костадинов (Италия), които на финала победиха Красимир Тодоров и Петър Шалев (Португалия). Като всяко първенство, имаше отбори, които се откроиха с изявите си, както и такива, които напуснаха разочаровани. Въпреки всичко, всеобщото настроение беше високо, а участниците преживяваха емоционално както успехите, така и неуспехите на своите отбори.

 

В група “А” на турнира, бяха отборите на Борислав Гласков и Кристиан Живков (Полша), Денис Русенов и Ивайло Енчев (Гърция), Едуард Луканов и Станислав Кехайов (Русия), Стоян Иванов и Стефан Пешев (Чехия).

Полша бе приятната изненада на турнира, като бе един от трите най-алчни отбора (бел.авт. останалите отбори може да видите най-долу в таблицата), които спечелиха всички мачове в групата си, отбелязвайки невероятните 19 гола за 3 мача. На 1/4 финала поляците удариха Дания с 5:3, но на 1/2 финала отпаднаха с дузпи от бъдещия шампион.
Алчен коефициент: 28 отбелязани гола

Гърция бе вторият класирал се отбор, като Денис Русенов и Ивайло Енчев успяха да се вдигнат след лошото начало на турнира и записаха 2 тежки победи с 3:2 и 5:4 съответно над Чехия и Русия. “Елините” обаче срещнаха бъдещия финалист Португалия на 1/4 финала и отпаднаха безславно след като получиха 11 гола, а отбелязаха едва 3. Въпреки всичко, момчетата бяха щастливи, тръгвайки си с една от красавиците, наблюдаващи турнира.

Алчен коефициент: 13 отбелязани гола

Чехия отпадна в груповата фаза, печелейки 3-тото място в група “А”, надигравайки Русия с 3:2 в първия мач на турнира. След това, симпатичните чехи обаче допуснаха 2 поражения от Гърция (3:2) и Полша (4:5) и напуснаха турнира по-рано от очакваното.

Алчен коефициент: 9 отбелязани гола

Русия се оказа най-голямото разочарование, губейки и 3-те си срещи, макар че Едуард Луканов и Станислав Кехайов, с изключение на загубата от Полша (5:0), показаха равностойна игра. Въпреки това пасивът от 3 загуби ги прави един от най-неуспешните отбори на това първенство.
Алчен коефициент: 7 отбелязани гола  

Група “Б” бе представена от Илиян Григоров и Васил Соколов (Холандия), Марио Василев и Йордан Колев (Дания), Алек Тодоров и Димитър Ангелов (Германия), Красимир Тодоров и Петър Шалев (Португалия).

Португалия започна турнира с победа над Германия (5:3), а впоследствие направи грешна стъпка срещу Дания (5:5). Така последният кръг срещу Холандия бе решаващ за българските “селесао”. Мотивацията и алчността за голове си каза думата и Португалия спечели – 7:3, като този резултат ги прати на 1/4 финалите като победител в групата. На 1/4 финалът срещу Гърция, португалците постигнаха рекордна за турнира победа – 11:3, а после отвяха с 5:1 Франция на 1/2 финалът. Макар да загубиха финала с 3:1, Краси Тодоров и Пепи Шалев се превърнаха в най-резултатния отбор.

Алчен коефициент: 34 отбелязани гола

Дания поднесе една от големите изненади не само на Европейското в Полша и Украйна, но и на това в Студентски град. Още първият мач, датчаните треснаха един от фаворитите за спечелване на трофея – Холандия с 1:4. Във втората си среща Марио и Йордан спретнаха равенство – 5:5 срещу бъдещия финалист, а за капак показаха дух и биха Германия с 5:4. На 1/4 финала обаче момчетата срещнаха силният полски тим, който ги отстрани с 5:3.

Алчен коефициент: 17 отбелязани гола

Германия дойде на този турнир с големи очаквания, предвид завидната техника на Алек Тодоров и уменията на Димитър Ангелов – Вайзера. Въпреки силната си игра и в 3-те мача, немците допуснаха 3 загуби (от Португалия с 3:5, както и от Холандия и Дания, съответно с 1:4 и 4:5) и безславно отпаднаха от “Алчен за гол-Евро2012” без спечелена точка.

Алчен коефициент: 8 отбелязани гола

Холандия бе един от най-симпатичните отбори в първенството, като до последно остави интригата в своята група. След като първоначално бе зашлевена с 1:4 от Дания, Илиян и Васил скочиха здраво на немците, за да оправят головия си актив – победа с 4:1 и всичко сякаш започваше от начало. Португалците обаче спряха “оранжевия” устрем, побеждавайки със 7:3 и така подрязаха лехата с лалета.

Алчен коефициент: 8 отбелязани гола  

Група “C” на “Алчен за гол-Евро2012” бе една от най-интересните за наблюдаване. Именно от нея бе излъчен и шампион на турнира. Ето отборите – Станислав Петров и Дилян Николов (Испания), Здравко Грозданов и Неделян Костадинов (Италия), Николай Петров и Георги Христов (Ейре), Николай Вучев и Божидар Панов (Хърватска).

Испания най-много трябва да съжалява, че не се класира за елиминационната фаза, предвид страхотния хъс, който показаха Стани и Дидо. Те имаха малшанса да стартират срещу бъдещия шампион – Италия и съответно бяха разбити с 1:8. След това последва нова тежка загуба, този път от Ейре (3:6). В тази безнадеждна ситуация без спечелена точка преди последния кръг, испанците пресметнаха, че им трябва победа с 5 чисти гола, за да може при благоприятно стечение в другия мач, да се класират. Мотивацията си каза думата и Испания разгроми Хърватска с 0:5. За жалост на “Ла Фурия” обаче въртележката в тази група остави 3 отбора с по 3 точки и вторият класирал се отбор се определи от головата разлика. Въпреки това Испания напусна турнира със стил.

Алчен коефициент: 9 отбелязани гола

Италия започна турнира с единствената мисъл за Купата и това си пролича при победата над своите приятели – Испания с 8:1. Безскрупулните италианци не пощадиха и Хърватска и отбелязаха още 8 гола при победата си с 8:3. В последния кръг Здравко и Дени трябваше да се изправят в директна битка за първото място срещу Ейре, като дори равенство устройваше Скуадрата. Въпреки това, чувството за чест надделя. Бъдещите шампиони се хвърлиха да гонят победата и я постигнаха – 4:3. Последваха и победи над Англия (5:2) на 1/4 финал, Полша (4:4, 1-2 след дузпи) и финалът с Португалия (3:1). Ефективността на Здравко и Дени в атака, както и отборната игра изведоха Италия до ценния трофей.

Алчен коефициент: 32 отбелязани гола

Ейре започна със загуба 3:6 от Хърватска и това видимо разочарова способните момчета. След това обаче те съумяха да се мобилизират и победиха с 6-3 испанците. Преди последния кръг нищо не бе решено, но Италия ги надви с 5-4. Така 3 отбора бяха с по 3 точки. По-добрата голова разлика изпрати Ейре на 1/4 финал, където Франция ги надви със 7:2.

Алчен коефициент: 14 отбелязани гола

Хърватска може да се чувства ощетена, тъй като освен, че бе с равен брой точки с класиралият се тим на Ейре, Ники и Божо имаха победа в директния двубой в първия кръг с Ейре – 6:3. Впоследствие дойде загуба от Италия с 3:8, а за финал момчетата загубиха с 0:5 от Испания и от претендент за елиминационната фаза, “шахматистите” завършиха на последното 4-то място в най-завързаната група.

Алчен коефициент: 9 отбелязани гола

Група “D” също бе арена на люти дербита с много голове. Отборите – Христо Цанков и Любослав Ваков (Украйна), Венцислав Цветанов и Станислав Бенковски (Швеция), Ивайло Димитров и Никола Димитров (Франция), Христо Петров и Семо Семков (Англия).

Украйна бе един от аутсайдерите на този турнир, предвид липсата на сплотеност между съотборниците Ицо и Любо. Момчетата обаче показаха, че могат да играят красив футбол и въпреки загубата от Швеция (3:4) и Франция (3:6), спретнаха най-резултатното равенство в турнира – 6:6 с Англия.

Алчен коефициент: 12 отбелязани гола

Швеция подобно на Украйна бе отбор без достатъчно сплотеност в състава. Въпреки това Венци и Стани спечелиха 3-тото място с 3 точки, след победа над Украйна (4:3), загуба от Англия (1:5) и загуба от Франция (2:7).
Алчен коефициент: 7 отбелязани гола

Франция бе един от най-явните фаворити за трофея според специалистите. Иво и Ники играят отдавна заедно, показаха завидна техника и създадоха много положения. В дербито на групата, “петлите” клъвнаха Англия с 4:3. Последва победа с 6:3 над Украйна и 7:2 над Швеция. Така французите се изправиха срещу Ейре на 1/4 финала, където победиха със 7:2. И въпреки че бяха фаворит в 1/2 финала срещу Португалия, загубиха с 1:5.

Алчен коефициент: 25 отбелязани гола

Англия бе един от най-темпераментните отбори, с най-добра музика в колата си. Това обаче не им помогна в първия мач, където Франция ги надигра с 4:3. Последва моментална мобилизация от Ицо и Семо, които треснаха убедително Швеция с 1:5. В последния мач дори при загуба, Англия се класираше, благодарение на положителната си голова разлика. Въпреки това обаче, англичаните играха за честта си и спечелиха точката от Украйна – 6:6. На 1/4 финалът Англия имаше нещастието да се изправи срещу бъдещия шампион Италия, където отстъпи с 5:2.


Алчен коефициент: 16 отбелязани гола  

Най-алчни отбори

Отбор Алчен коефициент
1.

Португалия

34

2.

Италия

32

3.

Полша

28

4.

Франция

25

5.

Дания

17

6 Англия

16

7. Ейре

14

8. Гърция

13

9. Украйна

12

10. Чехия

9

11. Испания

9

12. Хърватска

9

13. Германия

8

14. Холандия

8

15. Швеция

7

16. Русия

7

*Алчен коефициент – брой отбелязани голове от отбор

Най-алчна група

Група Алчен коефициент
1. Група B 67
2. Група C 64
3. Група D 60
4. Група А 57

На турнира “Алчен за гол-Евро2012” бяха отбелязани общо 248 гола в 31 мача.