Графити Стефка Костадинова и Йордан Йовчев, София

Откриване графити Стефка Костадинова и Йордан Йовчев

Важно е да се поддържа интересът към българския спорт. Децата и младежите трябва да се възпитават така, че да спортуват. Най-сигурният път към това, да бъдат привлечени към спорта, е да знаят за великите спортисти и да се стремят към същите постижения. Нерядко именно примерът на големите спортисти е мотивът на децата да се насочат към тази сфера

Във връзка с тази цел колоните, които се намират под моста на влюбените до НДК в столицата, се сдобиха с нова визия. На тях са поместени графити, предлагащи интересно решение за поддържане на интереса към спорта.

Графитите изобразяват легендарни български спортисти – Стефка Костадинова и Йордан Йовчев. Те са изрисувани на фона на българския флаг. Недвусмислено е посланието, че спортните постижения са българска национална гордост, но също и че спортът е мост между поколенията.

Интересната инициатива е по идея на сдружение „Алчен за спорт“, което обединява доста младежи с интереси в тази област. Проектът е съфинансиран от Столична община по Програма за развитие на физическото възпитание и спорта.

Официалното откриване, на което присъства и кметът Йорданка Фандъкова, привлече интереса на обществото. Благодарение на него призивът към младите да спортуват повече би трябвало да е по-масов и успешен.

Графитите са изрисувани от българския художник Илиян Михайлов.